Mindfulness in de natuur (bosbaden)
In de natuur zijn, geeft je een goed gevoel. De geluiden van het bos, de geur van de bomen, de schone lucht … Ze verlichten je stress en jouw zorgen, helpen je te ontspannen en helderder na te denken.
In de natuur zijn, geeft je een goed gevoel. De geluiden van het bos, de geur van de bomen, de schone lucht … Ze verlichten je stress en jouw zorgen, helpen je te ontspannen en helderder na te denken.
Tijdens de wandelingen baseer ik me op de Japanse methodiek ‘shinrin-yoku’ of bosbaden. Je kan het vergelijken met mindfulness in de natuur. Het is je bewust onderdompelen in de sfeer van het bos. Je ontspant je volledig en zet al je zintuigen open. Hiervoor gebruik je technieken die overeenkomsten vertonen met mindfulness en meditatie: focussen op de ademhaling, gerichte ontspanningsoefeningen … Het is een wetenschappelijk bewezen en effectieve methode.
Shinrin-yoku (bosbaden) kan je alleen doen, maar door mijn begeleiding help ik je in het bijzonder om jezelf af te remmen en je in contact te brengen met de natuur zodat het bos zijn helende werk kan doen. Daarnaast begeleid ik het proces van de groep doorheen deze bijzondere reis naar binnen.
Naar bosbaden en de effecten van natuur op onze gezondheid werd de afgelopen twintig jaar heel wat onderzoek verricht. Er is voldoende bewijs dat shinrin-yoku:
Door te wandelen wordt ook endorfine aanmaak gestimuleerd, wat ons alerter maakt, beter doet denken en op ideeën doet komen.
Zie wat het voor je kan doen:
Ik heb geen goede conditie, gaat wandelen dan wel lukken?
Ik houd rekening met jouw tempo, zowel in je proces als tijdens het wandelen. Bij bosbaden draait het niet om het aantal kilometers dat we doen. Het is geen wedstrijd, in tegendeel: mindfulness draait om verstilling. We wandelen sowieso op een traag tempo en staan regelmatig letterlijk en figuurlijk stil bij onze omgeving. Om je een concreet beeld te geven: over een afstand van 2,5 km doen we gemiddeld 2 uur.
Hoe lang duurt een wandeling?
Onderzoek wijst uit dat een boswandeling van een kwartier al een positieve invloed heeft op onze gezondheid. Voor een langdurig effect wordt er echter aangeraden om minstens 2 uur te gaan wandelen in een bosrijke omgeving. Daarom duren de sessies in het bos tussen de 1,5 en 3 uur. Dat levert jou het meeste op!
Hoeveel kost een sessie?
De prijzen staan vermeld bij elke activiteit in de agenda.
Wanneer gaat de volgende wandeling door?
Kijk even naar mijn eventkalender voor de volgende data. Je kan je daar ook meteen inschrijven.
Zijn honden toegelaten?
Neen honden zijn niet toegelaten. Bij een bosbad krijg je bepaalde uitnodigingen (vrijblijvende oefeningen) waarbij je met je aandacht terug naar binnen keert via de natuur. Het is dus belangrijk dat je je volledige focus bij de omgeving en je binnenwereld kan brengen.
Gaat de wandeling door met slecht weer?
“Er is geen slecht weer, alleen slecht aangepaste kledij”, hoorde ik van een gids in Lapland. Bosbadsessies gaan ook door met regen of koude, want dit kan net een meerwaarde geven aangezien het je een andere zintuigelijke waarneming geeft.
Enkele dagen voor het bosbad ontvang je een mail met meer info hoe je jezelf kan voorbereiden en enkel suggesties naar kledij aangepast aan de weersvoorspelling.
Enkel bij extreme weersomstandigheden wordt de sessie geannuleerd zoals bij hevige windstoten, bosbrandgevaar (code oranje en rood) en extreme temperaturen. Je krijgt daar uiterlijk één dag van te voren een bericht over.
Hoe gebeurt de betaling?
Je betaalt op voorhand via overschrijving of via mijn shop op mycelliumweb.be
Als de sessie geannuleerd wordt, krijg ik dan mijn ticket terugbetaald?
Neen. Als de sessie niet kan doorgaan omwille van overmacht langs mijn kant (extreem slecht weer, ziekte, ongeval …) zal de bosbadsessie verzet worden naar een ander moment waarop zo goed als iedereen kan. Kan je dan niet, dan houd je de beurt te goed. Dit is hetzelfde principe als een cadeaubon.
Wat als ik een ticket heb gekocht en niet kan deelnemen?
Als jij niet kan aansluiten omwille van ziekte of ongeval, dan laat je mij dit weten ten laatste 24 uur op voorhand. In dat geval houd je gewoon de beurt te goed en kan je aansluiten op een ander moment. Gebeurt dit niet, dan verlies je de beurt of kan ik een vergoeding vragen voor de helft van de deelnameprijs.
Waarom moet ik op voorhand mijn allergieën doorgeven?
Tijdens een bosbad zijn we 3 uur in de natuur, waarbij we vaak van de paden af gaan. We moeten ons bewust zijn dat de natuur in eerste plaats de thuis is van andere dieren en planten. Heb je dus bepaalde allergieën voor o.a. boompollen, insecten (bijen, wespen) … geef ze dan door! Neem ook steeds je epi-pen mee.
Ook voedselallergieën geef je best door aangezien ik elk bosbad afsluit met een theeceremonie met een snack. Zodoende houd ik zo goed mogelijk rekening met jouw allergieën en informeer ik jou welke allergenen de aangeboden snack bevat.